Zoek & boek

De minicamping: wat is een mini camping?

Een minicamping is eigenlijk niets anders dan een klein stuk terrein met als bestemming het kamperen op het erf van een boer of burger in het buitengebied. Een term die veelal gebruikt wordt om het verblijven op een mini camping aan te duiden is: “Kamperen bij de boer”. Maar verwar een kleine camping nou niet met een boerencamping omdat de camping op een erf van een boer of burger geplaatst moet zijn. Er is een verschil. De Vereniging voor Kampeer Boeren (VeKaBo) en de Stichting Vrije Recreatie (SVR) houden er ieder hun eigen eisen pakket op na. Campings die zich liever vrijer voelen sluiten zich daarom niet aan bij een van de 2 organisaties.

Eisen voor een minicamping

Eisen die aan een mini camping gesteld worden zijn onder andere:

 • De camping mag van 15 maart tot en met 31 oktober geopend zijn
 • Campinghouders mogen zelf bepalen welke kampeermiddelen zij toelaten, echter moeten ze er wel rekening mee houden dat een stacaravan tussen de periode van 31 oktober tot en met 15 maart verwijderd moet worden van het terrein en dat er eenmalig een bouwvergunning aangevraagd moet worden per stacaravan.
 • In de winterperiode moet de camping leeg zijn, thans tussen 1 november en 15 maart. Kamperen is dan niet mogelijk.
 • Voor minicampings met meer dan 15 plaatsen is er een beginsel milieumelding benodigd
 • Als een mini camping een nachtverblijf aanbied aan meer dan 10 personen dan is er een gebruiksvergunning nodig.
 • Voor een minicamping is een bluswatertoets nodig

Hierboven staan een aantal van de eisen die gesteld worden aan een kleine camping. Als u meer vragen heeft over de eisen dan adviseren wij u contact op te nemen met uw eigen gemeente aangezien de eisen voor een camping per gemeente kunnen verschillen.

Een minicamping heeft tussen de 15 en 25/30 plaatsen (maximaal)

Een mini camping heeft maximaal tussen de 15 en 25 plaatsen. Het aantal hangt af van het bestemmingdoel van de omgeving. Als dit namelijk als woondoeleinden is dan mogen er maximaal 15 plaatsen aangeboden worden. Is dit echter als Agrarisch cultuurgebied dan mag de camping uitbouwen tot en met 25/30 plaatsen. Zoals u ziet zijn er nogal wat eisen die gesteld worden aan de mini campings maar dat mag ook wel in verband met uw veiligheid want daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Waar aan te denken als u een minicamping wil beginnen?

Allereerst moet u dus eigenlijk uitzoeken hoeveel plaatsen u mag houden. Als u dit weet kunt u dit in uw ondernemingsplan meenemen. Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar u rekening mee moet houden:

 1. Er dient een vrijstelling bij de afdeling VROM van uw gemeente aangevraagd te worden
 2. De aanvraag voor de camping dient getoetst te worden alvorens u kunt beginnen
 3. Nadat de vrijstelling is verleend, meldt u de camping aan bij de afdeling VGB (belastingen) aangezien er toeristenbelasting afgedragen moet worden.
 4. De gemeente van uw vestigingskeuze neemt u dan op in een overzichtslijst
 5. Als er voor het realiseren van sanitaire voorzieningen van uw mini camping bouwkundige wijzigingen uitgevoerd moeten worden (verbouwen) dan is er een bouwvergunning nodig. Een bouwvergunning is ook nodig voor stacaravans.

Wat mag u nou verwachten van een minicamping?

Heeft u wel al verwachtingen van een kleine camping of bent u zich nog aan het oriënteren voor een allereerste verblijf? Exact aangeven wat u van een mini camping kan verwachten is praktisch onmogelijk. Een aantal zaken zijn in ieder geval duidelijk. Er zullen altijd sanitaire voorzieningen aanwezig zijn, daarnaast is er altijd voldoende stroom aanwezig en watertappunten. Verdere voorzieningen zijn eigenlijk altijd de keus van de eigenaar van de camping, zoals bijvoorbeeld een WIFI aansluiting zodat u (gratis) kunt internetten. Als u wel besluit op internet te gaan, dan is het belangrijk dat u weet hoe u dit veilig en vertrouwd doet. Lees hier meer over in dit artikel.

Wij hopen dat u een keuze heeft kunnen maken voor de juiste minicamping en uiteraard zijn wij ook geïnteresseerd in uw ervaring. Als u uw ervaring met ons wilt delen, neemt u dan contact met ons op.

Sander Wijdemans
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Camping of glamping

Camping of glamping: Kies voor jouw perfecte zomerervaring

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het weer tijd is om te...

Kamperen bij de boer op een minicamping?

Kamperen bij de boer is op verschillende soorten campings mogelijk. U kunt kamperen op een boerencamping, boerderijcamping...

Alle informatie voor een perfecte glamping vakantie

Je hoort steeds vaker mensen praten over glampings. Een glamping is eigenlijk een samenvoeging van de...

Een moment geduld. We zoeken de geschikte mini campings voor je…